Bezoek aan de rechtbank met KBO afdeling Poeldijk

Nieuwsbrieven Instituut voor Agrarisch Recht
7 maart 2016
MensenLeven Peter Duijsens: ‘Ik ben een soort streber’
21 november 2016

Bezoek aan de rechtbank met KBO afdeling Poeldijk

Op vrijdagmiddag 5 juni brachten 26 leden van de KBO afdeling Poeldijk een bezoek aan het Paleis van Justitie in Den Haag. De meesten reisden comfortabel met de tram (die om 12.10 uur vertrok); 4 mensen met de eigen auto en enkelen hadden de fiets verkozen.

Advocaat Duijsens ving ons op bij het gerechtsgebouw en had een zaal geregeld, waar hij aan onze groep een toelichting zou geven over hoe het werkte en wat we ongeveer konden verwachten. Maar alvorens we plaats namen vroeg hij wie onze voorzitter was. Aad van der Knaap werd vervolgens voor deze bijeenkomst even tijdelijk tot rechter bevorderd en aangekleed compleet in zwarte toga met witte bef. (Zie foto.)  Rechtszittingen zijn in principe openbaar en we zijn ( na de uitleg door de advocaat) in een van de vele zalen bij een politierechter aangeschoven.

rechter

We hebben 3 “zaken” meegemaakt dat wil zeggen: van beschuldiging met korte verklaring over het gepleegde misdrijf en de ten laste legging door de officier van justitie. Daarna vragenstelling aan verdachte door de rechter en vervolgens de zienswijze en vraagstelling door de advocaat van de verdachte. Overal werd ruim de tijd voor genomen. Nadat eenieder zijn zegje had mogen doen volgde direct aansluitend de uitspraak door de rechter. In dit geval was die rechter een heel jonge vrouw. We kunnen wel stellen dat we getuige waren van drie “gevallen” die speelden aan de onderkant van de samenleving. De eerste was een diefstal van auto-onderdelen, de tweede een psychopathische en schizofrene verdachte die mensen had bedreigd en achtervolgd en de derde betrof de op heterdaad betrapte handel in methadonpillen. Die laatste verdachte werd overigens bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Na afloop hebben we met de gehele groep nog buiten op een terrasje onder enkele bomen iets gedronken, dat werd aangeboden door advocaat Duijsens. Ook de terugreis met de tram ging prima en we waren om ca 18.00 uur weer thuis. Alles bij elkaar een heel informatieve, ontspannen en gezellige bijeenkomst waar alle deelnemers van hebben genoten. Ook de rechter stelde onze belangstelling zeer op prijs. Maar we hoopten natuurlijk allemaal dat we nooit in het echt voor een rechtbank behoeven te verschijnen.